Кирил Цочев: Президентът Първанов не е бламиран

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не бива българското общество да мисли, че парите вече са изтеглени и се харчат, това заяви в студиото на "Още от деня" Кирил Цочев, зам.-председател на ПГ на АБВ, и зам.-председател на НС, като коментар по повод одобрения вчера заем. Бюджетът за 2015 е приет. Но за следващите години получихме джентълменско обещание от ГЕРБ, че ще спазят условията, при които се подписва този договор и това наклони везната в подкрепа на решението, обясни Цочев.

Президентът Първанов не е бламиран. Той е създател на партията. Без него тази партия едва ли ще бъде същата, категоричен беше той. "Решението в подкрепа на гласуването не е взето, без знание на партийното ръководство на АБВ. Аз съм от гражданската квота на партията, но искам да ви кажа, че освен професионализмът, който съществува в нашата група, решението е взето по демократичен начин без никакъв натиск и със съгласието на партийното ръководство в лицето на трима заместник-председатели - Румен Петков, Ивайло Калфин и Борислав Борисов, който е и председател на парламентарната група", това каза Цочев и подчерта, че Георги Първанов не е заявил окончателното си решение за оставка.

"Аз уважавам дълбоко президента Първанов и в каузата АБВ аз съм убеден и съм в парламента заради него", сподели той и прогнозира, че за партията ще бъде пагубно, ако Първанов не преосмисли анонса си за подаване на оставка.

НЕК дължи за произведена енергия 1 млрд. и 200 000 лв. и има и други задължения, които правят общо 3 млрд. и 300 000 лв. Вече правим регулаторна рамка, съвместно с Министерство на енергетиката, така че да се овладее ситуацията и кризата да не се задълбочава.

Ние сме част от енергийната система в Европа и ще влезем в енергиен съюз. Цените в България не са най-високите. Електроенергията ще следва пазара. Неразумно е да се взимат политически решения за намаляване на цената й. Пазарът на електроенергия в България е съобразен с този в Европа, категоричен беше Кирил Цочев.