Красимир Велчев: АБВ и ДПС преосмислиха позицията си в интерес на държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За изненадващите обрати  при гласуването за новия заем в студиото на "Още от деня" говори Красимир Велчев, заместник председател на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите на Велчев за мощна подкрепа за тегленето на заема важна роля изиграли изказването на министъра на финансите Горанов, както и двамата вицепремиери Ивайло Калфин и Томислав Дончев.

Дългът е за обслужване на стария дълг, а не нов дълг, повтори отново Велчев.

Двата милиарда, които Горанов се ангажира да не пипа, мотивирали АБВ да гласува в подкрепа на тегленето на заема. Друго, което е повлияло на решението на АБВ били уверенията, че тези пари ще бъдат използвани главно за малкия и средния бизнес, както и за покриване на дефицит.

Основните проблеми за бизнеса са, че дори и държавните или обществените поръчки не се плащат. Оттам започва и вътрешна задлъжнялост. "За да искаме стабилност, за да може да има инвеститори в България, условията са както стабилност, така и предвидимост."

Велчев припомни, че още в началото на дебатите по дълга Лютви Местан е казал, че ДПС би подкрелило предложението. Причината, която е изтъкнал, била, че управляващите не са били достатъчно комуникативни. При гласуването обаче от ДПС вече били  осъзнали, че не е важно "обгрижването" на партньорите, а че трябва да се заеме правилната позиция, когато се обсъждат въпроси от национално значение. Така гостът обясни подкрепата на движението.

Добра или лоша новина е желанието на Георги Първанов да подаде оставка от лидерския пост в АБВ? В отговор на този въпрос Велчев изтъкна отново убедителното и искрено изказване на вицепремиера Калфин, който обърнал в залата към предстанвителите на лявото пространство. Велчев цитира думите на Калфин, че и той не би могъл да провежда социална политика без този заем. Според Велчев въпросът за оставката на Първанов е вътрешно партиен проблем.

Като оцяло ГЕРБ работи добре с АБВ и с Патриотичния фронт вътре в коалицията, е заключението на Красимир Велчев.