Клинични пътеки: каква е възможността за повишаване на цените

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са исканията на Българския лекарски съюз, с колко и кои клинични пътеки е възможно да бъдат увеличени, решава ли това увеличение част от проблемите?

Д-р Иван Кокалов отбеляза, че срещата е била конструктивна и подчерта, че само Надзорният съвет може да вземе решение за повишаване на цените на пътеките, а такова решение не е взето, въпреки някои съобщения за отпускане на 50 милиона от резерва на касата, който е от около 120 милиона.

Д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК и вицепрезидент на КНСБ:
"Съжалявам да го кажа, но нито премиер, нито министър могат да кажат: 50 милиона от резерва на касата... Лекарският съюз направи анонс за повишаване на цените на подценените 7-8 години цени на белодробните пътеки и на педиатричните. В зависимост от диагнозите между 20 и 30 процента увеличение. Малко над 30 милиона, ако вземем ние решение, ще отидат за това тяхно искане."

Кокалов уточни, че тези средства са до края на годината, а за следващата година сумата в бюджета трябва да бъде умножена по две.

Що се отнася до обещаното увеличение на заплатите на медицинските сестри, Кокалов каза, че част от тези средства, които ще влязат по пътеките, ще отиде за заплати. Как ще стане разпределението между средствата за пациенти и тези за заплати? За целта се чакат правилата за образуването на работната заплата в държавните и общинските болници от Министерствата на здравеопазването. От надзора на касата настояват, ако се реши да се вземат пари от резерва на НЗОК, то това разпределение трябва да върви заедно с правилата, за да е сигурно, че средствата ще достигнат до тези, които имат най-голяма нужда.