Коалиция или избори? Коментар на Андрей Райчев и Антоний Гълъбов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Победителят на предсрочните избори ГЕРБ напълно осъзна, че трябва да управлява или поне да излезе с оферта за управление, защото друго поведение би имало много висока цена за тях - отказ или неспособност да съставят правителство ще доведе до срив, каза в "Денят започва с Георги Любенов" социологът Андрей Райчев и подчерта, че това ще принуди  ГЕРБ да бъдат активни.

vlcsnap-2014-10-12-09h34m48s10Според него те използват "и трите писти, които историята им е дала" - едната е коалиция с две по-малки десни партии, втората е да обявят правителство на малцинството с гласовете на ДПС и третата е свързана с предстоящите преговори с БСП. Последната изглежда все по-малко вероятна, защото социалистите се дърпат, подкрепата на ДПС е рискована, защото ГЕРБ със сигурност ще бъдат обвинени, че управляват с ДПС, анализира социологът и добави, че най-простата и елементарна формула е тройна коалиция от една голяма и две малки десни партии - ГЕРБ с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Тук има една загадка - дали Реформаторският блок ще издържи това влизане или ще се разкъса на две парчета", отбеляза още Райчев.

Ще има Парламент, ще има и правителство, а Бойко Борисов ще бъде министър-председател, заяви убедено политологът Антоний Гълъбов и потвърди, че големият въпрос сега е как ще се държи Реформаторският блок в тази ситуация. Според него опитът досега vlcsnap-2014-10-12-10h04m00s128показва, "че десницата трудно се удържа заедно във власт". "Обикновено коалициите се разпадат в опозиция, но при нас десните обикновено не издържат натоварването на властта", подчерта тази спецификата политологът. Той добави, че това ще е важен тест за Реформаторския блок, защото "те не успяха да изградят политическа иновация, не успяха по различен начин да изградят съюза помежду си". Са Гълъбов реформаторите е трябвало още миналата година да изясняват отношенията си с ГЕРБ и в споразумение ясно да се каже в кое са заедно и в кое - не, за да си спестят многото критики и негативи, които търпят в момента.

Другата част на уравнението е Патриотичният фронт, който направи една умерена и интелигентна кампания, но зад табелата "Патриотичен фронт" стоят 15-16 организации със стабилизиращата роля на ВМРО и НФСБ. Същественото тук е, че зад коалиционните етикети има известни напрежения, които биха могли да се окажат важни за ГЕРБ, продължи коментара си политологът. "Важно е как ще бъдат водени преговорите от тук нататък. Ако те се водят за партийно управление, най-вероятно ще катастрофират. Те трябва да се водят по един много кратък дневен ред за по-малко от една година", обобщи Гълъбов.