Опашки от камиони и коли при „Дунав мост”

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Венцислав Халаджов: Наблюдаваме тенденция през последните години на постоянно увеличение на трафика както тежък, така и лек. За сравнение мога да дам няколко цифри. Преди да влезем в Европейския съюз, преди 2007 година когато имаше пълен митнически контрол на граничния пункт "Дунав мост", тежкият трафик беше около 500 камиона на денонощие в двете посоки вход и изход. През последните годнини трафикът на тежки камиони често достига 2 000 на денонощие в двете посоки. Това е четири пъти увеличение. За 2016 година, от началото на 2016 година до август трафикът е бил около 750-760 хиляди автомобила тежки и леки. От началото на 2017-та до момента трафикът е удвоен, вече са 1 370 000 превозни средства. Това увеличение се дължи основно на лекия трафик, поради изключително силния туристически сезон. Тежкият трафик е запазен като обем.
Галин Григоров: Това е един от най-сериозните проблеми пред нашия регион както от страна на Румъния, така и от страна на България. Задръстванията са почти ежедневни. Това, което последните няколко месеца сме предприели като мерки, със съдействието разбира се на народните ни представители, бяха променени заплащанията чрез карти, които бяха длъжни всички товарни автомобили да извършват, в момента е дадена възможност да се извършват плащанията по всякакъв начин, което в известна степен облекчи преминаването на тежкотоварните камиони. Същевременно Агенция "Митници" започнаха все по-бързо да обработват и да издават винетки, което също смятаме, че облекчи. Работят много точно, организирано, но това не дава възможност очакваното намаляване на трафика и задръстванията на моста да намалеят. За мен в този момент единственият вариант реално да се реши проблемът със задръстванията на "Дунав мост" е изграждането на нов мост, паралелно с настоящия и най-добрият вариант е той да бъде сварзан с предстоящата магистала Русе - Велико Търново.

Има ли километрични задръствания от тежкотоварни автомобили на Дунав мост или ситуацията е спокойна. Това провери нашият репортер Десислава Николова. Тя беше в непосредствена близост до Гранично пропускателният пункт край Русе. Има ли проблеми тази сутрин с преминаването по моста от българска или румънска страна? Вижте!