Кой е виртуалният изобличител от "Панама пейпърс"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големият скандал на седмицата стартира в Панама, откъдето потече река от документи, чието съдържание разтърси света. Кой стои зад аферата "Панамските документи" - разкритията за корупционните схеми, ползвани от богати и известни хора? С действията си Джон Доу - мистериозният информатор, надмина мащабните разкрития на Джулиан Асандж и Едуард Сноудън.

Попълването на списъка с информатори повдигна отново въпроса дали не се очертава нова професия - тази на виртуалния изобличител, който разполага с огромна информация и благодарение на нея може да разклати сериозно позициите на влиятелни хора, да всее смут цели държави, дори да разруши световния ред.

За най-мащабното журналистическо разследване, което е правено някога, и за мистериозния информатор Джон Доу разказва Биляна Бонева в "Плюс това".

"Здравейте! Аз съм Джон Доу! Интересувате ли се от данни?" Такова е мистериозното съобщение до германски журналисти, което сложи началото на аферата "Панамски документи". Тайнствена личност, скрита зад безличен псевдоним. Малко повече от година след първото съобщение Джон Доу вероятно се е превърнал в най-издирвания човек на Земята. Той успя да разклати световния финансов ред, да накара богати, силни и известни хора да го презират, но и да се боят. Успя да организира най-мащабното журналистическо разследване, правено някога.

"Защо го правиш", попитали в първите криптирани съобщения германските журналисти. "За да направя тези престъпления обществено достояние", отговорил Джон Доу. С 40-годишните архиви на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" той разкри част от рая на богатите - Панама, държава, която отдавна се е доказала като международен мореплавателен център. Панама, обаче, е и една от първите офшорни зони в света. Заради Джон Доу от централноамериканската държава изплуваха имената на хиляди компании, милиони изобличаващи документи, терабайти скандална информация. В един списък попаднаха европейски лидери и световни диктатори, известни политици и наркобарони, бизнесмени и хора на изкуството. Оказа се, че всички те са в схемите на "Мосак Фонсека" за регистриране на офшорни компании.

"Документите показват как е създадена една паралелна структура в света на лидерите - на властимащите, и на тези, които имат какво да крият", каза Бастиан Обермайер - репортер в "Зюддойче Цайтунг".

Според президента на Панама страната му е под "медийна атака", организирана от богатите държави. Според адвокатите-собственици на скандалната кантора зад аферата стоят хакери.

"Имаме теория за случилото се. Теория, но не и доказателства. Но започнахме разследване", заяви Рамон Фонсека, собственик на "Мосак Фонсека".

Хакер, вътрешен човек, идеалист или просто изобличител - кой е Джон Доу? Никой не знае. Не знае и журналистът Бастиан Обермайер. Казва, че за една година е опознал добре в чата своя информатор, но не може да заяви със сигурност дали общува с мъж или жена. Едва ли скоро ще бъде разкрита самоличността на Джон Доу. Той обаче доказа гръмко, че информацията е най-мощното оръжие на 21 век.

Сноудън и Асандж застанаха с имената си зад неудобните документи, но бяха принудени да търсят убежище. Джон Доу разполага със свободата на анонимността. Така никой не може да го обвини в държавна измяна и в разкриване на пазена от закона информация. Могат единствено да го ненавиждат или да се страхуват от него. И от следващите му стъпки на виртуален изобличител, който предизвиква съвсем реални последствия.