Колко опасен може да бъде алкохолът от нелицензирани производители и казани?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оказва се, че домашната ракия може да бъде опасна за нашето здраве. Нашият репортер Калчо Петков се включи пряко от Русе, за да разкаже за това как се прави ракия. По темата говорихме и с токсикологът проф. Никола Александров.

Мария Иванова е собственик на казан за ракия. Според нея домашната ракия не е опасна. В казана ни обясниха, че само първака е опасен. По това време на годината се вари гроздова ракия. В града има лаборатория, в която хората могат да отидат да изследват ракията си. Казанът се проверява от митницата всеки месец. Годишно за едно семейство по закон са разрешени 30 литра домашна ракия, която се облага с 50% намалена ставка.

Според проф. Александров най-опасен е фалшивият алкохол, който се произвежда в примитивни условия като там се използва метилов алкохол, антифриз, течност за чистачки и др. Той не може да бъде разпознат по никакъв начин, заяви токсикологът. Той посъветва да не купуваме алкохол от нелегални лица. Когато казанът за ракия е рагламентиран опасността е минимална, обясни професорът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад