Колко опасен може да бъде алкохолът от нелицензирани производители и казани?
Оказва се, че домашната ракия може да бъде опасна за нашето здраве. Нашият репортер Калчо Петков се включи пряко от Русе, за да разкаже за това как се прави ракия. По темата говорихме и с токсикологът проф. Никола Александров.
Мария Иванова е собственик на казан за ракия. Според нея домашната ракия не е опасна. В казана ни обясниха, че само първака е опасен. По това време на годината се вари гроздова ракия. В града има лаборатория, в която хората могат да отидат да изследват ракията си. Казанът се проверява от митницата всеки месец. Годишно за едно семейство по закон са разрешени 30 литра домашна ракия, която се облага с 50% намалена ставка.
Според проф. Александров най-опасен е фалшивият алкохол, който се произвежда в примитивни условия като там се използва метилов алкохол, антифриз, течност за чистачки и др. Той не може да бъде разпознат по никакъв начин, заяви токсикологът. Той посъветва да не купуваме алкохол от нелегални лица. Когато казанът за ракия е рагламентиран опасността е минимална, обясни професорът.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News