Колко трябва да струват бездимните цигари?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това беше нещо отдавна чакано. Няма съмнение, че ако индустрията се заеме с изследвания по този въпрос, възможността да се намали вредата от тютюна е бъдеща перспектива. И тези цигари са една крачка натам, каза доц. Георги Лозанов, който използва бездимни цигари.

"За да не е пред тази алтернатива – или пушиш, и това е много лошо, или не пушиш, и това е спасение. Със сигурност в едно технологично общество, в каквото живеем, има възможност такива желания на хората, вместо да бъдат обект на дидактизми и порицания, да се търси възможност хем да бъдат удовлетворени, хем да не бъде вредно и да не носи рискове. Тези цигари, по мнение на лекари – пулмолози, са крачка в тази посока".

Европейската комисия смята, че бездимните цигари не са цигари, защото технологията при тях не е на горене, а на нагряване. На мен ми се струва, че тази акция с налагането на акциз на тези цигари крие зад себе си нещо не особено красиво и е една от поредните издънки, които правителството си позволява да прави, смята Иван Стамболов - Сула, който е непушач.

"За пореден път се злоупотребява с акциза и сякаш е забравено какво значи акциз. Адам Смит беше казал, че акцизът е наказание за греха. В случая с тези цигари акцизът е неприложим и това е един рекет, сякаш виждаме една организация, наречена държава, която вижда, че някъде около нея бълбука един паричен поток и бърза с кофата да гребе от него".

Акцизът на бездимните цигари трябва да бъде изравнен с този на обикновените, за да се ограничат загубите за бюджета. В това са убедени от ГЕРБ. Пред БНТ депутатът Евгения Ангелова изчисли, че ако ставката не се промени, държавата ще загуби около 30 милиона лева до края на годината. Според Атанас Костадинов от БСП предложението за промяна на акциза в средата на годината е в противоречие със Закона за публичните финанси.

Необходимо е акцизът да бъде изравнен. Вижда се една загуба за бюджета, която с нарастването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия предполагаме, че ще бъде все по-голяма. От януари до май 2018 г. загубата за бюджета е близо 15 млн. Делът към края на 2017 г. е бил 1 %, сега е 1,4 %. Очакваме до края на годината да стане 1,6 %. Това означава, че до края на годината бюджетът ще изгуби приблизително 30 млн., заяви депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Ярко лобистко предложение. От 3,1 млрд. генериран оборот и приходи от търговията с цигари 84 % отиват за акциз и ДДС. Ние ще бъдем единствената европейска държава, в която има този продукт, в който ще има изравнени ставки. В Чехия и Полша имат нулеви ставки. България се намира в средата на скалата по отношение на разликата в акцизното облагане на нагреваемите и обикновените цигари. Ако в Италия е 50%, тук е 20% от стойността на акциза на обикновените цигари. Става въпрос за алтернатива на цигарите, а не за цигарени изделия, отбеляза Атанас Костадинов, депутат от БСП.