Коментар на Емил Ядков за адвокатските неволи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на „Още от деня“ беше Емил Ядков – представител на Висшия адвокатски съвет и член на работната група, която е подготвила промените в Закона за адвокатурата. Той коментира думите на гостите от миналата седмица – Емил Димитров, Васил Велев и Димитър Манолов, които се обявиха срещу промените.

„Категорично мога да отговоря, че няма такова засягане, тъй като в закона за адвокатурата не се съдържа нито една забрана, която да засяга останали професии, като счетоводители, нотариуси, частни съдебни изпълнители, брокери на недвижими имоти, юрисконсулти“, каза Ядков.

„Даже бих казал, че законът за адвокатурата е в интерес на юрисконсултите, които по редица европейски директиви като адвокати на държавна сметка, т.е. това са държавните адвокати и те се ползват с всичките права на адвокати, ограничени единствено от трудовото им правоотношение със съответния работодател. Затова на нас ни беше изключително странно от къде е взета тази цифра – 200 хил., неназовани, нецитирани лица, които са засегнати от този закон. Измененията в закона за адвокатурата бяха свързани най-вече с детайлизиране на възможността и на сферите, в които адвокатите да действат, като доразшириха сега съществуващите правомощия на адвокатите и ги конкретизираха“, разясни адвокатът.

Според Ядков причината за тази особено силна реакция е възможността за разширяването на удостоверителните функции от адвокатите.