Националният интерес на България - министър Даниел Митов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министърът на външните работи Даниел Митов цитира в студиото на "Още от деня" социологическо проучване, в което 74% от българските граждани са били категорични, че правителството води умерена и балансирана външна политика.

Министър Митов подчерта, че първият приоритет и част от националния ни интерес е да бъдем ясна, точна, категорично заявена държава - член на Европейския съюз и на НАТО. Това е ясно заявена позиция в една сложна геополитическа обстановка, заяви той.

"Българското правителство работи много активно да бъде силна външна граница на Европейския съюз и да ограничава емиграционния и бежанския поток навътре в ЕС, включително и на българска територия", така посочи Даниел Митов друга част от националния ни интерес. И припомни, че сме предприели всички мерки по охраната на българо-турската граница, мерки, които предизвикват понякога и полемики. "Знаем колко много са бежанците и нелегалните имигранти в една Гърция, в Италия, в Турция, в България те са несравнимо по-малко, т.е. българското правителство защитава много ясно и точно националния интерес - както своя собствен, така и на ЕС", каза външният министър. Той коментира и мерките, предприети от кабинета за борба с Ислямска държава.

"Защитаваме ясно интересите си по отношение на това да създаваме икономически взаимоотношения, които да доведат до по-голям икономически растеж", подчерта още Митов. И даде пример за решен дългогодишен казус с Германия, след който Федералната република е възстановила немските държавни гаранции за техни инвеститори у нас. Външният министър даде и други примери в помощ на икономиката като облекчен режим за издаване на визи за граждани.

Той повдигна въпроса и за енергетиката и газовата диверсификация, като подчерта, че българското правителство много е застъпило националния интерес.

Колкото до туризма от Руската федерация, министър Митов поясни, че той е намалял значително не само в България, но и в Турция, в Египет, в Гърция по данни от миналата година и беше категоричен, че намалелият поток от руски туристи не е свързан със санкциите.

Външният министър коментира и отношенията с Русия.

"България никога няма да се превърне в заплаха за която и да е трета държава, ние искаме мирно разрешаване на конфликтите, които съществуват в момента, особено конфликта в Украйна, подкрепяме Минските споразумения", подчерта той.

България е активна в политиката на Балканите, Европейският съюз никога няма да бъде завършен и цял, докато държавите от Западните Балкани не бъдат част от ЕС, заяви Даниел Митов.