Коментар на актуалните събития на Тихомир Безлов и Кольо Колев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в студиото на "Още от деня" бяха главният експерт в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и социологът Кольо Колев.

Утре президентът ще внесе своето предложение за референдум. Попитахме гостите ни дали харесват задължителното гласуване и смятат ли, че българските граждани ще подкрепят идеята на президента. Според Колев смисълът на задължителното гласуване е в намаляването на ролята на купения вот. Той смята, че нещата могат да се случват и без да се задължава избирателя. Социологът е притеснен от липсата на дебат. Той каза, че има много сериозни аргументи, за да бъде отхвърлено. Освен задължителното и електронното гласуване, възниква и големия въпрос "за кого", заяви Колев. Той попита дали българите в чужбина ще могат да гласуват, как ще промени това съотношението на силите в парламента, наистина ли е признато правото на българите зад граница да имат същото избирателно право като нас. Безлов е на мнение, че има достатъчна дискусия за задължителното гласуване. Основното, което той смята за важно, е да се види какво ще отговорят хората. Той заяви, че е привърженик на референдума и не вижда заплаха за демокрацията в електронното и задължителното гласуване.

В Центъра за изследване на демокрацията днес се проведе едно събитие за корупционните практики, на което присъства и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е заявила, че корупционните практики изпреварват антикорупционните мерки. Според Безлов трябва да бъдем реалисти и да видим какво може да се направи конкретно. Колев обясни, че има два вида корупция - битова и тази при обществените поръчки.

Днес имаше протест в Гърмен - българите срещу ромите, които трябва да си срутят незаконните постройки. Колев е на мнение, че подобни протести не са спирали, но в Гърмен просто се е вдигнал малко повече шум. Той смята, че има етнически конфликт, защото няма реална политика по отношение на ромското население. Безлов се съгласи, че опитите за ромски политики са се провалили.