Съдебната реформа - логиката на предложенията: коментар на Константин Пенчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният омбудсман Константин Пенчев коментира в "Още от деня" реформата в съдебната власт, като припомни становището си, че те не могат да се осъществят без конституционни промени. И изрази силно притеснение от промените, които бяха публикувани, в Закона за съдебната власт. Според Константин Пенчев в тези промени се предлага магистратите, които участват във Висшия съдебен съвет от отделните квоти, да си работят като магистрати, за да не се откъсвали. Той категорично се противопостави на тази идея, защото тези хора трябва сериозно да се занимават с администрирането и кадруването на ВСС, а не като на времето, когато те ще прихождат, ще си взимат едни пари за заседателни, а администрацията на ВСС ще решава всичко друго, а магистратите ще го легализират чрез гласуване.  Той подчерта, че съдебната реформа е много важна, касае и омбудсмана, защото е направена за хората и за правата им за справедлив процес.

Константин Пенчев коментира и предложението на президента за провеждане на референдум заедно с местните избори. Каза, че обича референдумите, а приветства и въпросите, които поставя - за задължителното гласуване, мажоритарен инструмент, дистанционно гласуване. "Нека един път завинаги да видим дали народът се интересува от това, дали поставя тези въпроси на дневен ред или не, нека да питаме хората, вече ми омръзна този страх от народа", заяви Пенчев.

На въпрос за машинното гласуване, юристът подчерта, че този способ дава много по-малко грешки и е много по-малка възможността за манипулиране на вота. Той изрази подкрепа и за електронното гласуване.

Националният омбусдман се спря и на въпроса за цената на тока, като заяви, че тя не бива нито да бъде изкуствено надувана, нито изкуствено намалявана, защото става дума за пазарна икономика. Според него трябва да има социални компенсаторни механизми за тези, за които цената е непосилна.