Коментар на Андрей Райчев и Антоний Гълъбов за срещата Борисов - Путин

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на политолога доц. Антоний Гълъбов това, което виждаме, е фаза от процес. Първо стана ясно, че предварителните консултации са били в ход от месец март. Второ - имаме заемане на нова позиция по случая с Газпром, насърчено от Европейската комисия. "С други думи имаме междинни резултати на процес, който е в ход. Онова, което е важно е, че България има шанс да се върне към енергийната тема в отношенията с Руската федерация и в по-добра позиция."

Андрей Райчев, социолог: Аз, честно казано, не виждам по-добра позиция. Това беше "големият шлем" на Първанов, това, което чухме сега, само че вече е "малък шлем". Във всички случаи газта няма да тече през Турция и България и това е съществено отстъпление спрямо онзи "голям шлем". Но това е само бележка. Че е процес, процес е. Гълъбов е прав, но това е процес невидим, той е подмолен и въобще не става дума за България. Това е върхът на айсберга, който наблюдаваме и сега имаме положение да гадаем какво става отдолу под този връх. Главното, базовото е пукнатината, която се появи между Съединените щати и Европа.

Според Райчев премиерът Борисов в момента се опита да се впише в посредническа роля, "каквато направи с Ердоган, да се окаже, макар и лидер на малка страна, подходящият човек за един предварителен диалог, а пък България да бъде подходящо място за среща между двете страни, които ще установяват нови отношения. Искам само да подчертая колко дълбоки са тия отношения: нови отношения между Русия и Европа би означавало - признаване на Крим, махане на санкциите, нормализиране в Украйна."

Антоний Гълъбов припомни, че "Южен поток" би донесъл печалба на България единствено във вид на транзитни такси. "Газовият хъб "Балкан" е друга конструкция. Той би позволил на България да е търговец, а не само транзитьор на газ и това е различната позиция, в която смятам, че в момента, връщайки се толкова години по-късно към тези проекти, имаме по-добри позиции", посочи той и допълни, че искането на Руската федерация тогава беше тя да е монополист и по тръбата да тече само техен газ. Освен това имаше доста сериозен натиск към страната ни през последните 20 години за придобиване на руска собственост върху българската газопреносна система. "Така че ние сме в по-добри позиции в момента и българският интерес би могъл да се реализира по-успешно", очерта Гълъбов. Той се спря и на факта, че очевидно отношенията между Русия и ЕС ще се моделират в следващата една година до следващите европейски избори и се съгласи, че е важно България да държи отворени всички канали на комуникация.

Вижте видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад