Пенсиите на българите

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента основна част от европейците, преди всичко в Източна и Централна Европа, включително и в България разчитат на задължителното пенсионно осигуряване за бъдещите си пенсии. То обаче в момента успява да компенсира в най-добрия случай до 45% от дохода, който сме взимали до този момент.

Станислав Димитров: Ако искаш по-голям процент от 50%, ти трябва сам да предприемеш действия. Това е твоя лична инициатива за спестяване.

Населението застарява, тоест по-малко работещи трябва да издържат повече пенсионери и затова публичните пенсии, пенсиите от първия стълб ще бъдат по-малко щедри в бъдеще спрямо сега и затова идва мястото на допълнителните пенсии.

Габриел Бернардино: Населението на ЕС застарява поради комбинация от по-дългата продължителност на живота и ниска раждаемост. Националните пенсионни системи разчитат все повече и повече на допълнителните пенсионни вноски.

Именно затова до края на годината Европейската комисия ще приеме регламент за създаване на общ пенсионен продукт за лично спестяване. Чрез него работещия сключва индивидуален договор с компания, в която влага част от доходите си докато работи. След пенсиониране той може да ги получи на веднъж или на вноски в зависимост от уговорката.

Хасан Адемов: Регламентът цели от една страна гарантиране на достатъчни доходи за периода след пенсиониране, а от друга страна осигуряване на стратегически и финансов ресурс за укрепване на финансовите пазари в рамките на ЕС.
Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор: Аз смятам, че новите пенсионни продукти ще донесат на европейския потребител едно основно предимство - възможността за избор.

В момента само пенсионните фондове предлагат допълнително събиране на доход, както и застрахователите. С новия регламент играчи на пазара ще станат още банките и инвестиционните дружества. В срок до две години всяка държава в евросъюза трябва да създаде правила за стимулиране на допълнителното индивидуално спестяване.

Валери Симеонов: Необходимо е вниманието на анализатори, политици и спестители да бъде насочено към проблемите на пенсионното осигуряване и по-важното към възможностите, които предоставя законодателството и осигурителните пазари.

В момента само 27% от европейците между 25 и 59 са включени в лични пенсионни продукти с дългосрочен хоризонт.

С малки редовни вноски да може да се натрупва капитал, и важното е колкото по-рано се започне, толкова по-добре за клиента, а 5-10% от дохода не е невъзможно.

Освен облекчени данъци регламентът предвижда и участие на работодателите, които също могат да насърчават своите служители да мислят за времето след пенсиониране.

Васил Велев: Формирането на пенсията се прави през целия трудов път, а не когато наближат годините за пенсиониране и не е добре да се разчита само и единствено на пенсията от солидарната система тоест на държавата, това е дело на всеки работник и специалист.

Еврорегламентът предвижда строг контрол над новия продукт, така че да се гарантира, че няма да има злоупотреби с парите на хората.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад