Конституцията днес. Как тълкуваме основния закон?

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Търновската конституция безспорно има много достойнства. Тя е изключително напредничава за времето си, тя е от либерално-демократичен тип. Освен либералните елементи, разделението на властите, местното самоуправление - един голям набор от права и свободи, тя има и демократичен характер, който я прави много по-добра от тези на другите съседни народи", отбеляза Симона Велева.
"Търновската конституция е една изключително демократична конституция за тогавашните разбирания. Но това и не бива да се преувеличава, не бива да се вади от историческия контекст, в който се е случило", подчерта д-р Дилян Начев.
"В Търновската конституция има високоспециализирани текстове и глави. Например, за медиите - че има свобода на изразяването, че всички медии са свободни и не може да се упражнява цензура. Има като че ли текстове, които е добре да се закачат някъде и за да се виждат от всички граждани и да се подсещат, защото периодично има опити основни граждански свободи да се ограничат - гласно или не гласно", предложи Тони Николов.
"Да, българинът е изработил тази Конституция, която за нас е като светиня. Но трябва да признаем, че 140 години по-късно, ние не сме склонни да признаваме закона. Ние искаме да си имаме Търновската конституция, да си я честваме, да ѝ се радваме, гордеем се с нея,... Но всичките наши главоболия, които имаме сега, са от умишлено направени задкулисни пробойни през 1991 година", каза Теодора Димова.

Целия разговор вижте във видеото.