Константин Проданов за негативите и позитивите от влизането в еврозоната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма големи рискове от висока инфлация при влизане в еврозоната сега, защото в момента проблемът са ниските лихви, ниската на инфлация или липсата на такава, при такава глобална конюнктура да се очакват силни инфлационни процеси не е основателно, може да има закръгляне нагоре на определени цени, но това ще бъде по-скоро в рамките на статистическата грешка, прогнозира Проданов. Негатив е, че няма да водим самостоятелна монетарна политика, друг ще ни определя основния лихвен процент, друг ще определя до голяма степен паричното предлагане, но позитивите са от гледна точка на инвестиционния климат в страната, банковата ни система ще има директен достъп спасителните механизми на ЕЦБ, това води след себе си по-интензивни капиталови потоци, повече чужди инвестиции, по-ниски лихвени проценти за кредитиране на бизнеса и хората, по-стабилна банкова система, поясни Константин Проданов. И отново подчерта, че влизането в чакалнята на еврозоната ни дава възможност да сме част от този преговорен процес.

"Влизането в чакалнята наред с всичко останало води след себе и необходимостта да приемем пътна карта за определени реформи във финансовия сектор", категоричен беше Проданов, който има опит с работа в световни банки. Влизането в чакалнята и приемането на еврото по-скоро ще допринесат за интегритета и стабилността на страната, отколкото да предизвикат някакви ненужни страдания на българина, успокои той.

На въпрос за разсекретяване на стенограмите от срещите при президента Плевнелиев за КТБ, Константин Проданов изрази скептицизъм от тази стъпка, като изказа съмнение дали разсекретяването ще е пълно, най-вероятно ще лъснат някои дребни зависимости, но основният въпрос - защо беше съборена банката, кой участваше в това, няма да получи отговор, това ще е един ажиотаж, който може би ще служи за прикриването на някакво друго безобразие, за което общественото внимание ще бъде отклонено чрез този сигнал.


За работата му като лидер на партия АБВ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад