Томислав Дончев: Нужна е консолидация на институциите в борбата с корупцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Томслав Дончев защити темите за качеството на храните и за войната по пътищата, които събраха кабинета в събота с аргумента, че това са стари, но важни теми, които вълнуват всички хора. Що се отнася до реакциите на опозицията, "не трябва да се опзоволява дневният ред на управлението да се формира от критиките на опозициите", а за заседанието на кабинета в почивен ден "няма нищо обезпокоително".

Проблемът с жертвите по пътищата не може да се реши с "една вълшебна мярка", смята вицепремиерът.

"Това не може да се сведе нито до състоянието на пътната инфраструктура... От изключително критична важност е и качеството на законодателството, и колко адекватно се прилагат санкционните режими... За мен голямата тема е качеството на контрола."

В този смисъл, уточни Дончев, че се има предвид не само човешкият фактор, а "плътна, покриваща територията на цялата републиканска мрежа система за видеонаблюдение".Въпросът е кой разследва корупцията по високите етажи на властта. Отговорът, по думите на Дончев, е в "конституцията и законодателството, което оформя функциите на съдебната система, а също и това, което регулира работата на Министерсвото на вътрешните работи". Той призна, че не е запознат с доклада на БОРКОР, и определи тази институция така:

"БОРКОР е част от целия корпус от институции, които трябва да се борят с корупцията без значение на какво ниво се намира. намеренията са неговият капацитет да бъде интегриран в един единен орган, който да се бори с цялата корупция - на високите, на средните или а ниските етажи".

За да няма дисперсия в борбата срещу корупцията, а оттам и размиване на отговорностите, решението е в консолидацията на институциите, които атакуват това явление. Необходимо е обаче и да се формира обществена нетърпимост към корупцията, иначе тази борба ще бъде трудна.


По повод някои от назначенията, които разтревожиха обществеността, вицепремиерът " може да изрази личната си надежда всеки от тези хора, които вече са заели отговорни позиции, да бъдат на висотата на обществените очаквания".

"Не можем да променим миналото, нне можем да променим натрупаното напрежение. Шансът оттук нататък е да работят по такъв начин, че да не дават шанс на всички подозрения, съмнения, с които е съпътствано назначаването им".

Целия разговор можете да проследите във видеооткъса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад