Корупционни схеми и мерки срещу тях. Пламен Георгиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това коментира в предаването "Още от деня" председателят на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев.

„Комисията е отнела 109 млн. лв. в последните 5-6 години. 2,790 млрд. лв. са останалите внесени искове. Основно заради КТБ, но имаме големи искове и към т.нар. олигарси”, обясни Георгиев.

Всички антикорупционни органи се обединяват в едно и информацията от различните звена започва да тече пряко и непосредствено. Сега се създаде една цялостна политика, когато започне да се проверява един случай, той се проверява най-малко за три неща – първо дали има извършено престъпление. Дирекция за борба с корупцията вече е част от новия орган. Ние ще събираме данни за извършено престъпление, след това подаваме сигнал към прокуратурата и оттам нататък те поемат случая, коментира шефът на новото антикорупционно звено.

Георгиев подчерта, че в много държави в Европа има т.нар. "гражданска конфискация" - Англия, Ирландия, Словакия, Словения, Италия.

„Нашият закон е изключително формален. Изисква по наказателноправен ред да се спазва строга процедура и понякога чисто обективно не е възможно да се съберат доказателства”, отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото!