Скандалът с продажбата на ЧЕЗ продължава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мисля, че президентът абсолютно навременно реагира на проблема с ЧЕЗ, така Георги Свиленски коментира намерението на държавния глава да свика КСНС. По думите му правителството дължи много отговори и в частност министър-председателят. Свиленски припомни, че допреди две седмици Борисов е твърдял, че не знае нищо за сделката. "Председателят на Комисията по енергетика - господин Добрев, твърдеше, че това е фалшива новина. В един момент стана ясно, че е истина, стана ясно, че всички са знаели."

Георги Свиленски допълни, че следващите дни са били наситени с противоречива информация до народните представители, до медиите и до обществото.

Валентин Николов подчерта, че г-н Радев не е заявил намерение да свика КСНС по казуса ЧЕЗ, а за цялостната политика в енергетиката. "Жалко е, ако поводът за Консултативния съвет е ЧЕЗ, защото политиката в енергетиката е по-важно да се разглежда не от гледна точка на ЧЕЗ, а от гледна точка на това какво се случва със стратегията."

Валентин Николов: Има сделка, която се сключва в Чехия. Чешката държава е съсобственик в ЧЕЗ с 67%. В България чисто процедурно и чисто документално няма абсолютно нищо. Ние знаем от медиите и от говорителя на ЧЕЗ, че са избрали такъв участник. Т.е. какво би направила комисията, която БСП иска да бъде създадена, за да уточни как е сключена сделката? След като документите дойдат тук, КЗК се произнесе, може би тогава е времето на тази комисия.

Георги Свиленски обаче беше категоричен, че комисията трябва да провери най-напред как се е стигнало до сделката. Той коментира, че от срещата на Гинка Върбакова с премиера, Томислав Дончев и Владислав Горанов е останал с впечатление, че Борисов е имал информация за сделката от самото начало. "ДАНС са му представили 4 доклада последните 2-3 години, свързани именно с продажбата на ЧЕЗ, а органите, които той ни каза, че е задействал и сезирал да започнат да работят, се оказа, че не могат да почнат да работят, а именно - Комисията за енергийно и водно регулиране и КЗК. Те могат да работят, когато се приключи сделката."

Вижте целия разговор във видеото.