Космосът - водеща тема в юбилейния брой на „L’EUROPEO”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Космосът е водещата тема на 50. юбилеен брой на списание „L’EUROPEO”. Главният редактор на списанието Димитър Стоянович и Емил Джасим, автор в изданието, днес бяха гости в студиото на "Денят започва с култура".

Димитър Стоянович сподели, че списанието има огромен брой читатели и е най-голямото и влиятелното в интелектуално-културната сфера като печатна медия. По отношение на обратната връзка с читателите, той каза, че има много интересни мнения и препоръки, както и откровено хейтърство. "Що се отнася до темите на „L’EUROPEO” - те са изцяло моя отговорност, откакто аз съм главен редактор и заставам зад всеки един материал, всеки един автор и всеки един избор, защото цедката е много ситна", призна той.

Филмов_кадър от sample.20160623_094516.flv

Елитаризмът е много важен и ще става все по-важен, защото той е онова, което ни отделя, онова, което прави истински важното още по-важно. Отдавна е време да престанем да профанизираме всичко. Трябва да има елитаризъм, защото елитаризмът не е мръсна дума. "Това е нещо, в което човек надмогва елементарното битие, което ни заобикаля", посочи Стоянович.

Историкът Емил Джасим припомни, че българската революция през Възраждането е вдигната от елита на нацията - от онези богати и образовани хора. Елитите са тези, които би следвало да движат едно общество напред.

Филмов_кадър от sample.20160623_094516.flv — 2

По повод публикацията си в новия брой на списанието, посветена на теориите за Сътворението, Джасим сподели, че е подготвил три статии и е изпитвал несигурност, преди да оформи окончателния материал. "Ако има предизвикателство в „L’EUROPEO”, то е, че авторът трябва в един ограничен обем да разкаже една много голяма история. От друга страна голямото предизвикателство е да се разкажат неразказани истории."

Сред авторите в новия брой на „L’EUROPEO”, които не можем да пропуснем са Бойко Василев и Георги Господинов.

Акценти