Кой и защо иска промяна в Закона за киното?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Практиките са отживели, практиките не отговарят вече на начина, по който се прави кино в България и Европа. Нашият закон е на поне 20 години и не е бил актуализиран, каза Ваня Райнова.

И тя даде пример за подобна отживелица - начина, по който се формират комисиите от експерти, които оценяват филмовите проекти и решават кой ще бъде финансиран и реализиран.

Ние искаме промяна в закона като философия, като поглед, като мислене. Това кино трябва да е за всички - и за зрителите, и за хората, които го правят... Проблемите са много и са специфични, продължи Цветодар Марков.

По думите на режисьора на срещата с министъра на културата за исканите изменения в Закона за киното е имало диалог.

Струва ми се, че в Министерство на културата и Националния филмов център има усещане, че е назрял моментът да бъде променена по-фундаментално системата. Законът е писан преди доста години, тогава реалността е била съвсем друга, България не е била член на ЕС, европейски копродукции са били на много ниско ниво. Има и нова вълна на режисьори и продуценти, които правят и финансират филмите си по друг начин, коментира и Филип Тодоров.

Вижте във видеото целия разговор.