Кой ще спечели евроизборите - коментар на Васил Тончев, "Сова Харис"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изследването на "Сова Харис" е направено в периода от 6 до 11 март. Според него гласоподавателите, които биха подкрепили ГЕРБ са 23%, за БСП гласа си биха дали 19,40%, за ДПС процентите са 7,30, а за "Воля" - 2,10. НФСБ получава едва 0,80%.

По думите на Васил Тончев Валери Симеонов пое доста негативи, което и обяснява резултата в изследването. Той припомни скандала, който породи изказването на Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания.

Васил Тончев: Изборите са двубой на върха. Двете големи партии изсмукват подкрепата в голяма степен. Мачът все още е отворен. Разликата помежду им е твърде малка и са възможни обрати.

Той открои, че изследването е направено при активност, която едва ли ще се получи на изборите. Хората заявяват за кого биха гласували, когато се провежда изследване, но говорим за активност над 60%. На въпроса обаче дали ще гласуват, 49% отговарят положително. Това неминуемо променя резултата, обясни Тончев.

Васил Тончев: Интересна е и динамиката, която виждаме. През януари при аналогично изследване, 13% от твърдо решилите да гласуват се обявиха в подкрепа на БСП, а 12 - за ГЕРБ. В рамките на този един месец виждаме обрат - БСП е нараснало с 1%, докато ГЕРБ е нараснал с 3% сред твърдо гласуващите.

По думите му се касае за начин на водене на предизборна кампания.

Според Васил Тончев изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП е добро попадение за левицата. Той обаче подчерта, че в следващите два месеца ще стане ясно дали този избор ще промени нагласите на избирателите и дали подкрепата за БСП ще се увеличи.

Той изрази мнение, че и обявената днес коалиция между ГЕРБ и СДС е добър ход, който в някаква степен легитимира и двете формации. Освен това дава възможност на СДС да навлезе в "т.нар. електорат на традиционните десни, на градската десница, да ги привлече в този спектър, така че ходът е успешен. Все пак формулата е ЕНП. Това са европейски избори", обобщи той.

Вижте целия разговор във видеото.