Йордан Цонев: ДПС е търпелива партия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По негови думи правото да гласуваш е конституционно право, а гласуването с преференции е технология на гласуването. Според него технологията на гласуване не отнема граждански права.

Йордан Цонев: Аз не чух вчера неговият говорител да се произнесе по тази тема. Той обаче каза друго. Сложи под един общ знаменател целия парламент, цялата институция, всичките 240, как с еднакъв патос защитавали една правна норма, един закон и със същия патос на следващата седмица се отмятат от нея. Аз бих го запитал, това да го е видял някога в ДПС?

Той обясни, че имат само едно очакване към президента Радев - да бъде обединител на нацията. Цонев каза, че ДПС е търпелива партия, техните избиратели - също.

Според него не се говори за приоритетите, от които зависи развитието на страната. От 2009 година се "въртим без посока", смята Цонев.

Йордан Цонев: Партията, която спечели, прави някакви аритметични мнозинства в парламента и на база на това управлява и не може да се изкара нито един пълен мандат. Няма поставени цели, има противопоставяне между политическите сили. Онова, което реализира България в началото на този век - членството в Европейския съюз и в НАТО, се реализира само по една причина - всички политически партии застанаха зад това. Който и да управлява, по тази тема нямаше разлика.

Той обясни, че сега искат а направят същото. На база на своите програми политическите партии да извадят два приоритета, зад които да застанат всички.

Йордан Цонев: Всички виждаме, че боксува парламентът. Дневният ред на парламента в последните месеци е пълна боза. Гледат се точки, които нямат нищо общо с дневния ред на обществото. Не решават нито една реформа, не правят нищо.

По негово мнение управляващата коалиция е съставена от идеологически и ценностно несъвместими партии. Става въпрос за аритметично мнозинство.

Вижте целия разговор във видеото!