Красен Кралев: Ще има сериозна реформа за финансиране на федерациите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тазгодишното издание на Софийския маратон ще бъде може би най-силното в историята на маратона с участието на много добри бегачи, каза министърът на спорта Красен Кралев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" и подчерта, че това спортно събитие устоя на трудностите през годините. Софийският маратон е в основата на концепцията "Бягането като начин на живот" с проведени маратони в тара Загора и Варна, поясни министърът.

След олимпиадата в Рио федерациите представят отчети за последните 4 години и в Министерство на младежта и спорта започват разговори и за следващите 4 - подготовката за следваща, министър Кралев беше категоричен, че ще има много сериозна реформа за финансиране на федерациите - има лицензирани над 110 федерации, не можем да финансираме всички.

В основата на промяната е как да се подготвят юношите, младежите, ние тотално сме скъсали връзка с училищата - няма скаути, няма масов спорт, няма работа в училище, подчерта Красен Кралев. И посочи, че някои от големите федерации са представили проектите си за развитие е и там е основата за промяната.

През последните 3 олимпиади имаме само 7 вида спорт, които са носили медали, спортисти от още 7 са печелили квоти за олимпийски игри и реално концентрацията във финансирането трябва да бъде насочена към тях, каза министър Кралев и припомни, че България в исторически план има олимпийски медали само от 9 спорта. Похвали програмата за реформа на борбата, в която женското направление се развива добре, но мъжкото не оправда надеждите - сега те ще обръщат по-голямо внимание на вътрешния календар за сметка на скъпите и тежки международни лагери. Правят се 6 регионални центъра, които ще бъдат приоритетно финансирани и там ще бъдат концентрирани най-добрите борци в страната.

По въпроса за парите за параолимпийците министърът на спорта беше категоричен, че за тях винаги е имало средства, над половин милион лева отиват всяка година за подготовката на 12 спортисти, нито един друг спортист няма такива средства за подготовка. Има непознаване на фактологията, това са различни стартове, различни състезания, няма как премиите да бъдат еднакви, поясни още той. Взе се решение премиите на параолимпийците да бъдат изравнени с премиите на световните шампиони. Не може и дума да става за дискриминация, подчерта Красен Кралев.

Цялото правителство си върши работата и аз съм спокоен и не се притеснявам от исканите оставки, каза министър Кралев. Заварихме много тежко наследство от прежде управляващите, първите две години от мандата се справяхме с покриване на щети, припомни той. По принцип министър е сезонна работа, коментира Кралев.

Той посочи и друг проблем при спорта - че в България се е откъснал от науката и сподели мечтата си за създаване на научен спортен център.

Коментира и Закона за спорта, като подчерта, че инвестициите в спортни съоръжения не се възвръщат бързо, необходими са повече от 10 години, за да бъдат покрити и да се излезе на някаква печалба.

За разделянето при излъчване на игрите в тотото - и в БНТ, и в бТВ - това е чисто маркетингов подход за печелене на повече участници, поясни Красен Кралев.