Краят на сезона – Цвета Караянчева, председател на парламента

Предаване: Панорама, 26.07.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка с преодоляното днес президентско вето за самолетите Ф16 Цвета Караянчева каза, че мотивите за това вето били "изключително общи в рамките на 38 реда и несериозни". Критиката на президента относно приемането на решението на две четения в един ден, тя отхвърли с припомнянето, че това се прави съгласно конституцията по осмотрение на Народното събрания, както това е станало през 1999 г., когато е бил ратифициран Договора за присъединяването на България към ЕС, както и този за присъединяването ѝ към НАТО.

Караянчева подозира, че това вето е чисто политическо и се прави, за да се тупа топката, да се провали сделката за самолетите, която е много важна, за да имаме интегритет с НАТО и да покажем, че сме сериозен партньор.

В ГЕРБ, по думите на Караянчева, има много смислен дебат, който се водел на няколко пъти - и в комисията и в залата.

Председателят на парламента изтъкна, че с промяната на на размера на партийната субсидия управляващите удовлетворяват желанието на 2.5 милиона граждани, въпреки че съзнават, че това ще затрудни воденето на организационен живот на всички партии. В Закона за политическите партии ГЕРБ са разписали как точно трябва да се финансират политическите партии, отбеляза Караянчева.

Що се отнася до машинното гласуване, то отпада само за местни избори, а за всички други избори остава, потвърди тя. Същевременно тя заяви, че дебатът по този въпрос продължава заради исканията на някои политически сили по отношение и на другите видове избори.

Караянчева коментира и разцеплението в малката коалиция на патриотите, но заяви, че ГЕРБ няма да се меси в техните отношения.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад