Квартално компостиране

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В столичния квартал Княжево от няколко месеца е факт първата междусъседска зона за компостиране. С получения компост местните жители облагородяват района около домовете си.

Популярното извън България компoстиране, вече намира приложение не само в домакинствата. Първата квартална компост зона дори печели награда от Европейската комисия за еко инициатива. За това разказва репортажът на Ива Милорадова за "Денят започва".

"Взехме един компостер и така започнахме вкъщи да правим това нещо, което и сега продължаваме. Готвейки отделяме всички хранителни и растително остатъци и както и сготвена храна, с изключение на месо, риба и млечни продукти. Всичко останало се събира на едно място", разказа Ирена Събева - инициатор на кварталното компoстиране.

Важен елемент от производството на компост са контейнерите от рециклирана пластмаса, през чиито процепи кислодорът да достига до съдържанието. С помощта на микрооорганизми хранителните отпадъци се

превръщат в хумосоподобен материал.

"От вчера вече имаме шесто домакинство, което се включи в инициативата. Хората го събират може би на няколко дни, но всеки ден намираме по някое пликче, оставено в общата ни компост зона. От десет килограма суров компост, суров материал, се получава един килограм компост. След 3 месеца компостиране се получава ето този продукт, който може да използвате за наторяване на вашите градини."

Така княжевските семейства са направили лехи с цветя в парка близо до домовете си. Като част от проекта е почистена близката гора, създаден е "горски детски кът". Създателите на зоната за компостиране не смятат да спират дотук. Призовават всеки желаещ да се включи в каузата им.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад