Проф. Иво Петров: Спасяването на човешкия живот е закономерност, а не чудо

Предаване: Панорама, 19.07.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Отличната колаборация е изключително важна, когато имаме сложна клинична ситуация. Колаборация между болници или колаборация вътре в екипа - това е ключов момент", подчерта проф. Петров.

Какво още каза проф. Иво Петров вижте във видеото, както и репортажа на Татяна Йорданова и операторите Владимир Богдански и Ивайло Стоянов.

На обущаря обувките били скъсани, защото мислил много за другите и малко за себе си. Поне така казват. Тази история не е за обущар, тя е за лекар, който 35 години помага за спасяването на животи, но в средата работен ден, когато тръгнал с мисълта отново да спасява, някой друг спасил него.

Мариян Тодоров, анестезиолог: "След една вирусна инфекция се почувствах недобре - главоболие, отпадналост, втрисане."

Оказало се повече от вирус.

Мариян Тодоров, анестезиолог: "Накрая се стигна до установяването на истинската диагноза."

Тромб, тръгнал от вената на крака, стигнал до белия дроб и блокирал работата му. Според медицината това е почти смърт.

Мариян Тодоров, анестезиолог: "Веднага моите колеги организираха, свързаха се с проф. Иво Петров и в рамките на половин час с линейка ме докараха тука и направиха процедурата."

Екипът на проф. Иво Петров не приема статистиката, според която това състояние е несъвместимо с живота. Спасява своя колега и ден след операцията двамата си говорят на медицински език, който трудно разбираме. Но в края на разговора спасеният лекар държи да каже нещо важно. Извън медицината.

Мариян Тодоров, анестезиолог: "На професор Петров, на неговия екип, на всички лекари, сестри, на целия персонал тук в болницата в Сити Клиник, на всички лекари и санитари в болницата "Св. Иван Рилски" - безкрайно съм благодарен, че съм жив."