Острови на края на света - интервю с журналиста и политик Стейси Брагър

Предаване: Панорама, 19.07.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До Фолклендските острови най-близо е Патагония. А на български това означава много далече.

Стейси Брагър: "Имаме поразителни пейзажи, дивата природа е невероятна. Работя до пристанището. От прозореца виждам делфини, тюлени, даже пингвини. Тръгвам от работа и на 5 минути с кола виждам цяла колония пингвини."

Това е южната част на Южна Америка, Антарктида не е далеч. Но политически островите са част от Обединеното кралство.

"Панорама": "Фолклендските острови демокрация ли са или колония?"

Стейси Брагър: "Демокрация сме, при това силна, процъфтяваща. Ние сме британска задморска територия. Имаме вътрешно самоуправление и финансово се самоиздържаме. Аз, като политик, заедно с колегите, определяме законите, данъците и бюджетите. Отговаряме за всичко, освен за външните работи и отбраната. Имахме референдум през 2013 с 92 % активност - и 99,8 % гласуваха да останем британска задморска територия. Гордеем се да бъдем част от британското семейство."

Журналист по професия, той влиза в политиката – в местното събрание и в изпълнителната власт с ресор образование и общност. А общността е малка, но пъстра - 3500 жители от 60 националности.

Стейси Брагър: "У нас политикът ходи по улицата. Всички те познават. Знаят къде живееш, телефонния ти номер. В по-големи страни току-виж си се изолирал от хората. Докато аз съм част от общността."

"Панорама": "Значи познавате всичките си гласоподаватели?"

Стейси Брагър: "Повечето - да, поне ги знаеш по име. Ние сме малка общност от малко над 3500 души в Южния Атлантик, така че сме тясно свързани."

Брагър е роден през 1984. Две години по-рано целият свят научи за Фолклендите, заради аржентино-британската война. Аржентина превзе част островите, после Великобритания си ги върна.

Стейси Брагър: "Събитията от 1982 определиха историята ни. Те ни позволиха да станем демокрация, с което се гордеем. Заради политическата и икономическа сигурност икономиката ни процъфтява. Помним войната и почитаме тези, които са се жертвали, за да можем да бъдем свободни. Но и гледаме напред към светлото бъдеще."

"Панорама": "Дали заради Брекзит Европейският съюз се оттегля от Латинска Америка?"

Стейси Брагър: "Уважаваме решението на британското общество да гласува за напускане на ЕС, но искаме да продължим отношенията си със Съюза. Днес стоките ни се радват на безмитен достъп. Изнасяме калмари за Испания. Ако ядете калмар в Южна Европа, може да идва от Фолклендите. Даваме информация на британското правителство за възможните последици от напускане "без споразумение" и отрицателното влияние за нас. Надяваме се на добър изход. Добро споразумение за Обединеното кралство трябва да бъде добро и за Фолклендските острови."

Той е първият политик от Фолклендските острови, който идва в България. Оказа се, по случайност.

Стейси Брагър: "За мен е огромно удоволствие да бъда в България. Причината е, че приятел от университета ми разказа всичко за своята прекрасна родина. Може да сме на хиляди километри, но изнасяме въ̀лна за България. Искаме да изнасяме повече."

"Панорама": "Ако трябва да обясните с една дума Фолклендските острови на някого, който не ги познава, коя ще е думата?"

Стейси Брагър: "Свобода! Отиваш на Фолклендските острови и първото, което виждаш, е небесната шир. Излезеш ли от столицата Стенли, имаш чувството, че няма жива душа наоколо. Свобода! Нашите острови освобождават!"

За нас това е краят на света, за него – родният дом, където няколко хиляди души се борят с природата и съдбата. Днес, казва Брагър, малките места могат да научат на нещо големите.