Лесно ли се бяга от затвора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ново бягство от затвора - този път от Бургас. Затворник избяга от затворническо общежитие. Преди седмица двама избягаха от Централния софийски затвор и все още не са открити. Каква е сигурността в българските затвори коментира в студиото на "Денят започва" Тихомир Безлов.

Проблемът сигурност в затворите не е основен, основният проблем е състоянието на затворите ни и те не са по-различни от състоянието на останалите институции в държавата - съставът на затворите, броят на затворниците са големите теми, които обществото би могло да дискутира, каза Тихомир Безлов.

Петър Василев, бивш директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", коментира по телефона бягствата.  Българските затвори се охраняват от недостатъчен брой служители, както и липса на достатъчна подготовка - както в началната, така и в периодичните тренинг занятия, тъй като няма как да ги откъснеш от работа, коментира той. Нашите затвори не са там, където трябва да бъдат, това е безспорно. Българските затвори са строени в периода между 1922 и 1930 година, сега се изтърпяват наказания при една коренно променена философия за затвора в едни допотопни условия, каза Петър Василев.

Голяма част от бягствата са импулсивни, такива планирани, както от Софийския затвор, са рядкост, коментира Тихомир Безлов. Съдбата им след бягството - обикновено ги залавят. Различен е случаят с бягството от Централния затвор - виждаме, че има добра подготовка, затворниците още не са заловени.