"Лицата на Витоша"

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По планинска пътека, сред чист въздух и природна необятност. Там където, забравяш за проблемите и се чувстваш все по-близо до небето, когато изкачваш върха на планината.

Никола Арсов, ученик в НТБГ и режисьор на филма "Лицата на Витоша": Планината е като част от мен. В града съм по-неспокоен, там получавам спокойствието, което ми е необходимо.
Александър Петков, режисьор на филма "Лицата на Витоша": Най-голямото богатство е, че можем да намерим връзка със самите себе си и е място, където да се почувстваме у дома, да си починем от ежедневието си.

Александър и Николай - предприемач и ученик. Обединява ги доброволческа менторска програма, но и една цел - филм за любимата планина чрез разказите на любителите на природата.

Александър Петков: Идеята ни, разказвайки всички тези истории, е да покажем, че всеки може да намери място в планината, както тя може да намери в нас.
Никола Арсов: Исках да популяризирам Витоша, защото остава недооценена, поради тази причина решихме да направим нещо дълготрайно и решихме това да е филм.

Основната идея на филма е да прикани децата да опознават природната красота от ранна възраст, да усетят аромата на планинския минзухар и да се запознаят със скалния орел.

Александър Петков: Надяваме се с този филм да вдъхновим родители, които да водят децата си в планината. Далеч сме от мисълта, че всеки трябва да бъде планинар, но всеки трябва да има това преживяване.
Петър, участник във филма, програмист, колоездач и хижар: Някой трябва да покаже на тези деца, че може да стоят долу или да ходят горе, в планината и всеки трябва да открие за себе си кое е по-подходящо.

Лицата във филма са не само планинари, а и творци. Защото природата е и вдъхновение за художници, които запечатват пейзаж върху картина, за музиканти, чиито български традиционни мелодии се понасят и звучат величествено, колкото и върховете.

Александър Петков: Моята история с планината е много интересна, защото аз съм от Варна, от град на морето, до 18-та си година не се бях качвал на планина, в момента, в който го направих планината се превърна в моя любов, и от тогава насам съм обиколил всички български планини и сбъднах най-голямата си мечта, бях в Хималаите - най-високата планина в света.
Никола Арсов: Ще посъветвам младите да са по-смели, да приемат предизвикателства с отворени обятия, защото планината е нещо, до което всеки някога трябва да се докосне, независимо коя е тя.

Планината е мястото, където се събират различни характери и възрасти, но с еднаква обща любов - към природата.

Петър: Едно голямо шарено семейство, в което всеки казва "Добър ден".

А това е част от културата на планинаря, който никога не бива да забравя, че планината е непредсказуема и пълна с предизвикателства.

Александър Петков: Това, че има лавини, мечки, вълци, които живеят там. Освен романтичната страна на това колко е хубаво, е добре да бъдем подготвени, да се информираме с какви обувки и екипировка да бъдем.

Александър, Никола, Петър и участниците във филма - за всички тях планината се превръща в дом, в който намират удовлетворение, черпят енергия и всеки ден преоткриват нещо ново. Към това ви насочва и филмът "Лицата на Витоша". И вие можете да станете част от него на 17 април в Дома на киното.