Лоши условия в развъдник край с. Новаково

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От организацията заявиха, че многократно са подавали сигнали до Областната дирекция по безопасност на храните, като изтъкват, че животните не са чипирани, а клетките, в които живеят, са твърде малки за тях.

Последният сигнал, който Фондацията "Лъки Хънт" е подала до Областната дирекция по безопасност на храните във Варна срещу развъдника на Георги Колев, е на 15 януари тази година. Организацията алармира, че около 60 кучета от елитни породи – немски и белгийски овчарки и лабрадори живеят при тежки условия - завързани за дървета, за стълбите на фургон и в твърде малки клетки.

В сигнала до Агенцията по храните се посочва още, че животните не са чипирани, а развъдникът не разполага с регистрация. Наш екип установи на място, че се извършава проверка. Инспектиращите не пожелаха да се представят, но заявиха, че от 15 януари са правени многократни проверки в обекта.

Реакцията на Агенцията по храните

Според собственика на развъдника Георги Колев начинът, по който той отглежда животните, отговаря на стандарта за обучение на служебни кучета. Той ги тренира основно за работа в полицията в България, както и в чужбина. Колев заяви, че от Фондацията "Лъки Хънт" не са запознати със спецификите при отглеждането на такива животни.

Вижте във видеото разговор с Филип Ромбаут от фондацията "Лъки хънт".