М. Манолова: Нарастване на жалбите на гражданите показва нарастване на проблеми

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според нея нарастването на жалбите на гражданите показва нарастване на проблемите. "Ако видите, че нямам работа или че доверието и рейтингът на институцията падат, да знаете, че всичко в България е наред", пошегува се Манолова.

Най-честите жалби са срещу действия на монополни дружества - топлофикации, ВиК, мобилни оператори, бързи кредити, колекторски фирми, следват социални проблеми - неполучени заплати, при пенсиониране, здравеопазване и на трето място са жалбите са при правото на собственост - териториално-селищното устройство, за чиста и благоприятна околна среда, посочи омбудсманът.

Имаше сериозни победи, извоювани от гражданите и от институцията на омбудсмана - започналата реформа в политиките на хората с увреждания, предстои през м. септември да влезе в сила законът за личната помощ, влязоха в сила и показаха резултат промените, направени по мое настояване в КТ и в закона за подкрепа на работници при фалирали предприятия, подчерта Мая Манолова.

Предложила е промени в ГПК срещу свръх правомощията на банките и монополистите с 4 нива на защита срещу неравноправни клаузи, които трябва да бъдат приети от народните представители. Тези промени са подкрепени и от Европейската комисия, подчерта омбудсманът.

По повод "апартаментгейт" и проверката по строителството на сградата "Златен век" Манолова заяви: "Искам специално да подчертая, че казусът "Златен век", по който институцията работи повече от една година, и разговорът по него не е политически, това е разговор, свързан със законността и правилата. И всякакви опити на политици, защитавайки себе си, да се опитат да окалят няколко институции не са се свършили работата, са некоректни - това не е държавнически подход. Първата институция, реагирала на този строеж, е тази на омбудсмана, тъй като първата жалба е от края на 2017 г., когато граждани ме молят да предизвикам проверки за законността на строителните разрешения."

Мая Манолова призова хората да се включат в националната кампания "Великден за всеки - дари празник за баба и дядо", която се провежда за четвърти път.

Акценти