Майсторите на българската анимация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кино "Одеон" представя специална програма, посветена на едни от майсторите на българското анимационно кино. За дискусия по темата в "Денят започва с култура" бяха различни експерти и хора, които участват в процеса. Гост в студиото бяха Ценка Куюмджиева от Съюза на българските филмови дейци, преподавателя в НАТФИЗ Господин Неделчев, режисьорите-аниматори Пенчо Кунчев и Николай Тодоров, е проф. д-р Надежда Маринчевска от БАН. По телефона в разговора се включи е режисьора аниматор Стоян Дуков.

Проф. Маринчевска каза, че със сигурност 80-те години са силни за българската анимация. Краят на 80-те е особено интересен период, защото тогава цялото общество е вряло и кипяло. Много от тези филми, които са се правели тогава, са белег на времето, на това, че предстоят и едни обществени промени. В програмата има не само филми от този период, уточни професорът.

Според Тодоров 80-те са били едно нормално време. Тогава талантът е бил свързан с политическата конюнктура. Тя е давала шанс на таланта спортистите, на хората на изкуството като всичко това се е правило, за да бъдат намразени от останалите хора в обществото, смята той. По негови думи тогавашните управляващи са имали невероятен нюх да откриват талантите, за да им помагат с тяхното безумно развитие.

Кунчев разказа, че е присъствал на прожекция на български анимационни филми в Прага още преди промените и тогава техните чешки колеги са им завидели за свободата да правят такива филми.

Куюмджиева вярва, че анимацията има настояще и някой ден ще се каже, че 2015 са златни години. Тя смята, че винаги ще има прекрасни произведения на сърцати, талантливи автори.

Дуков каза, че той е посветил живота си на анимацията, защото това е едно очарователно изкуство, което работи с една символика. Това поставя една предпоставка да мислим космополитно, над нещата.

Неделчев разказа, че се шири едно такова понятие за филм, че филмът не е лош. Според него филмът трябва да бъде добър. Той е оптимист и мисли, че на българската анимация ѝ предстоят добри години.