Нови книги: "Дъщерята на палача"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новата книга, която ви представяме днес, е "Дъщерята на палача" от Оливер Пьоч, един от най-успешните немскоезични автори. романът поставя началото на криминално-историческа поредица. В световен мащаб от нея са продадени над 2.5 милион екземпляра. На какво се дължи успехът на автора и на неговия роман ще разберем от редактора на книгата Даниела Атанасова.

Авторът Оливер Пьоч произхожда от стар род палачи по майчина линия: 14 от неговите прароднини са практикували този кървав занаят. Историята на книгата започва с документалистика, базирана на историите, които Пьоч е слушал като дете за своето семейство, обясни Атанасова. В Средновековието това една професия, която трудно можело да се смени и тя останала в рода с поколения. Когато пораснал и решил да учи журналистика Пьоч решил да проучи историята на своя род и установява, че има много исторически документи, в които намира интересни факти, които допълват информацията от семейните легенди. Първо прави документален филм, а след това идва художественият роман "Дъщерята на палача", където много умело и прикрито авторът е втъкал тези исторически събития от средата на 17 век.

Палачът в тази книга не е злодей, както е традиционната представа за него. Тук той е симпатичен и чаровен и с това авторът възстановява семейното реноме.