Маноил Манев и Таско Ерменков в спор за сагата с избор на самолети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо трябваше още при създаването на временната комисия БСП да включат името на президента, попита Маноил Манев. И категорично отрече твърдението, че са създали тази комисия, за да дискредитират президента. "Няма такова нещо никъде в целия доклад, никой не е споменал и дума за президента на България", подчерта той. И изказа предположение, че тъй като БСП не могат да върнат член 1 в Конституцията, защо пък сега да не си направят президентска република. И напомни, че законите се правят в бъдеще време и президент може да бъдат и други хора с по-малък рейтинг, с други виждания. "Завишаването правата на президентската институция означава или подмяна на конституционния режим на България, или подмяна на този режим чрез Велико народно събрание", коментира депутатът от ГЕРБ.

"В доклада по процедурата за избор на нов тип боен самолет името на ген. Радев не е споменато като име, но на няколко пъти се споменава как шефът на борда за управление на проекта е подменял тези изисквания, които са там - всички знаят кой е човекът на борда, даже председателят на комисията в едно от интервютата лично го каза", опонира Таско Ерменков. Колкото до президентската република, БСП е една от противниците на свикване на Велико народно събрание, защото смятат, че имаме достатъчно нормална конституция, която позволява да се управлява държавата демократично, ако се спазват всички правила, заяви депутатът от БСП.

Със създаването на комисията за избор на нов тип боен самолет нищо не се връща отначало, увери Маноил Манев. И подчерта, че е гласувал за един доклад, в който са ясно са изброени всички факти. "В тези факти има неща, които казват, че е променяна процедурата и че при промяната на тази процедура е отпаднал служебно единият от кандидатите. Затова аз лично подкрепих доклада - когато има служебни победи, на мен това не ми харесва. Докладът дава една единствена главна препоръка - че трябва да се стартира процедурата от там, откъдето няма служебни нагласяния на победите", каза депутатът от ГЕРБ. И беше категоричен, че тези милиард и половина, които ще бъдат дадени за бъдещето на ВВС за следващите 30-40 години трябва да бъдат проследени ясно и открито.

"Тук пак стигаме до думата нарушения и това е, което ни раздели в комисията. Това, което колегите считат за нарушение, всъщност е съобразяване на борда за управление на проекта с решенията на Народното събрание, защото в решенията на Народното събрание категорично е записано, че плащанията няма да бъдат извършени наведнъж, че ще бъдат разсрочени във времето", заяви Таско Ерменков и изрази своето мнение, че нарушения няма. Коментира, че не става ясно до къде се връщат нещата. "Няма друга временна комисия, която да е давала препоръки, сега ние даваме препоръки на министерството - вижте какво, гледайте да направите еди-какво си, което не е работа на тази комисия", категоричен беше депутатът от БСП.

В разговора индиректно чрез фейсбук се включи и главният секретар на Президентството Димитър Стоянов попита как г-н Манев как ще коментира въпроса, че Гаджев, Манушев и Тошев в две последователни заседания на комисията по отбрана са били запознати с ограничаващото условие на схемите за плащане, а не задължителното изискване, както комисията тиражира.
И още един казус - задължителното условие за плащане, включено в изискването RFP /request for proposal/, подписано от двама министри в правителството на Борисов-2 - това са министрите Ненчев и Лукарски, те или някой друг си е превишил правата?Какво отговориха двамата депутати - вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад