Машинното гласуване - скъп експеримент или опорочаване на вота?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Александър Ненков, ГЕРБ: Вие добре си спомняте, че нашето решение беше продиктувано от много сериозен и обществен натиск, а именно в имплементирането на машинно гласуване в нашето избирателно право. Не мисля, че сме сбъркали, но в общи линии практиката показа на европейските избори, изключвайки колко хора са гласували с машини, че има доста също и сериозни проблеми, свързани с гласуването с тези машини и по-скоро преброяването и обединяването между едните резултати, които са от хартиения вот, и от машинното гласуване.

Специално за местния вот считаме, че наистина е прекалено рисково да си направим този експеримент, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Христо Проданов, БСП за България: Всичките проблеми, които идват, не само в изборното законодателство, а по принцип в законодателството са от непоследователността в политиката, която води ГЕРБ. Днес се приема едно решение, утре се приема коренно различно решение. По сега действащия закон, който приехме само преди 3 месеца, 3 000 машини на европейските избори, 6 000 машини на следващите местни избори, изцяло машинно гласуване на следващите избори каквито и да са. Тези хора, които преди 3 месеца са приели това, сега искат да го отменят. Стана въпрос за това, че било скъпо изборното законодателство. Как няма да е скъпо, след като нямаш устойчивост в правилата? Ако е ясно за всички, че оттук нататък n на брой избори ние гласуваме с машини, закупуваме тези машини и след всеки един избор машинното гласуване става по-евтино и по-евтино, защото се избира цената.

Вижте целия разговор във видеото.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад