Зоозащитници протестират срещу тежката участ на магаретата на Санторини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Санторини е перлата на Цикладите. Всяко лято тук идват над 2 милиона туристи, за да се насладят на спиращите дъха гледки. Но не техните преживявания привлякоха вниманието на защитници на животните, а тежката участ на магаретата на острова. Те са 360 и повечето са впрегнати в името на забавленията за туристите. Мнозина пожелават да яздят магаре по тесните улички на Санторини.

Турист: "Изглежда забавно, водачът е мил. Това е част от тяхната култура, начин да печелят пари."
Турист: "Бяхме на терасата на ресторанта, видяхме всички тези магарета в жегата, това ме притесни."

Магаретата са използвани от край време на острова, за да носят товара на местните хора. Но с идването на туристите, за тях настават тежки времена. Според защитници на правата на животните добичетата страдат заради адските жеги, от недохранване и заради лошото отношение на стопаните си. Много от животните изкачват по 500 стъпала най-малко по пет пъти на ден. А немалко от тях изнемогват под тежкия товар на туристите на гърба си.

Кристина Калуди, защитничка правата на животните: "Животните не са защитени, работят твърде дълго и ги претоварват, без да им дават почивка. Не трябва да носят повече от една пета от теглото си."

В летния сезон на Санторини работят 40 000 души. От магаретата зависи поминъка на много от тях. Собственици уверяват, че онези, които се отнасяли жестоко към животните, вече ги няма, а те се грижат за тях, за да върви бизнесът, защото разходките с магарета са една от запазените марки на райския остров в забавленията за туристи. Властите на острова периодично взимат мерки за облекчаване живота на магаретата. Този сезон със специална кампания те се обърнаха и към съвестта на туристите - сами да преценят дали с теглото си биха накарали животните да страдат.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад