Менда Стоянова: ЕС трябва да продължи с кохезионната си политика

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 2011 г. се купиха нови касови апарати, които са свързани онлайн с НАП и предават информация. Тогава само за една година оборотите на фирмите са се вдигнали 4 млрд. лв. в сравнение с предходната година.

"НАП внедри система за анализ на данните от тази дистанционна връзка и макар и не толкова подробни тези данни, какво се оказа от тази система? Оказа се, че в резултат на риска, който е изчислен през програмата, през компютъра, около 2000 фирми бяха селектирани като рискови", каза Менда Стоянова.

Това се дължи на незаконни модули в софтуерната система, чрез които изчезва маркираният продукт.

"Задължаваме всички, използващи софтуер за проверка на продажбите, да си вземат от този, който е регистриран на сайта на НАП и който е гарантирано, че не съдържа модули или други функционалности за изтриване", каза Менда Стоянова.

"Кохезионната политика е основната инвестиционна политика на Европейския съюз и тя е насочена именно към по-слабо развитите региони и ние държим тази политика да се запази и като пари, но нейният фокус да бъде концентриран към най-слабо развитите региони, за да има наистина кохезия. Искаме да има фондове за тези региони, които са наистина по-слабо развити не само спрямо въпросната държава, но и спрямо Европейския съюз", каза тя.

Менда Стоянова обясни, че с излизането на Великобритания от ЕС вноската ще се намали с около 12-13 млрд. и естествено нейното компенсиране може да стане или чрез увеличение на вноската от другите държави, или чрез допълнителни приходи, или чрез намаление на разходите. Тя е на мнение, че ако ко ЕС иска да съществува и да води политика за стабилизация, за това да бъде водещ в света, трябва да продължи с кохезионната си политика, част от която е селскостопанската.

Благодарения на тази политика имаме сериозни инвестиции в инфраструктурата, поясни още Стоянова.

Вижте целия разговор във видеото.