Световни катаклизми и исторически шансове

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За случая "Скрипал" във Великобритания двамата журналисти се обединиха около мнението, че Русия практикува отровителство демонстративно и властите имат подкрепата на обществото на фона на предстоящите избори, макар че победата на Путин е сигурна. Те се съгласиха с водещия, че освен враговете на Путин, в Лондон са и най-добрите приятели на руския президент.

В този смисъл Константин Вълков отбеляза, че е загадка, но е възможно и да е знак към руските олигарси, които са на Острова. От Москва тези бизнесмени са наблюдавани много внимателно.

По тази тема Георги Милков смята, че отровителството е стил на Русия - той припомни случаи на отровени руснаци, противници на режима в Москва. Проблемен е въпросът обаче как ще реагира Европа и дали ще има нови санкции срещу Русия.

Що се отнася до подготвяната среща на американския президент със севернокорейския лидер журналистите я определиха като историческа, защото досега такава среща няма в аналите. Според Милков, който цитира японски експерт, военното напрежението, което Ким Чен Ун създаваше, е било умишлено - да принуди Доналд Тръмп да се срещне и преговаря с него. Така излиза, че заслугата за срещата е на севернокорейския лидер. Остава да разберем къде и кога ще бъде тази среща.

Ще се случи или не такава среща? Вълков е песимист и смята, че по-скоро не или поне не до месец май. Според Милков нещата ще се подредят по добър начин.