Менда Стоянова: Правителството даде увереност на бизнеса, че може да работи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

2 млрд. и 800 000 приходи повече приходи в сравнение с предходната година е един сериозен успех, но той не е единственият и най-важен от работата на правителството през 2015 година. Трябва да акцентираме върху факта, че фискалната консолидация на бюджета продължи - т.е. намаляването на дефицита. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС, и допълни: "едно безпрецедентно приключване на програмния период 2007-2014 - над 95% усвояемост със сериозни отчети до 2015 година. Това са все неща, които постигна това правителство, благодарение на стабилността, която гарантира, стабилността, която даде сила и гръб на бизнеса да започне отново да работи, да добие увереност, че може да се развива и оттук-нататък ще вървят само ръстове нагоре".

Менда Стоянова коментира, че 4,5% икономически ръст, (каквато прогноза направи през седмицата министър-председателят), е възможен и че добрите послания трябва да бъдат все повече, защото те раждат оптимизма и също подпомагат развитието. Тя се аргументира с факта, че България има 3% ръст на БВП за 2015 година, който в сравнение с миналите години "е един добър ръст за първа година" и то постигнат от едно трудно коалиционно управление.

"В никакъв случай не трябва да разчитаме единствено и само на еврофондовете, но те са една много солидна база за икономиката, която да бъде стъпка за по-нататъшното й развитие." Менда Стоянова изтъкна, че в банките има много пари и това е така, защото бизнесът се страхува. Бизнесът обича да има сигурност и предвидимост. Затова е важно през следващите 3 години правителството да продължи да води политиката на фискална консолидация, ще продължи да води политиката на ниски данъци, за да може това да се превърне в стимул бизнесът да извади парите от банките, да кандидатства със сериозни проекти за разширени производства, каза още тя.

Менда Стоянова заяви, че промени в данъчната политика няма да има. Тя поясни, че оставаме на данъчната основа, която имаме. Ниски, преки данъци върху бизнеса и доходите на хората и ДДС и акцизите, които като данъци пълнят хазната.