Менда Стоянова: За 2019 година бюджетът ще е около 44,5 милиарда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Менда Стоянова: През последните години бюджетът става все по-голям и все по-голям. За 2019 година бюджетът ще е около 44,5 милиарда, само 10 години по-рано той беше 25 милиарда.

Стоянова обясни, че за следващата година постигаме огромен ръст на приходите - 5,6 милиарда, без да се вдигат данъци. Тя заяви, че изобщо няма увеличаване на данък на автомобилите. По нейни думи става въпрос за едно преразпределение на данъчната тежест към онези автомобили, които замърсяват околната среда.

За максималния осигурителен доход имаше нежелание да достигне до 3000 лева от работодателите, както и от ресорния министър Валери Симеонов. Според Стоянова това също не е увеличаване на данъците.

Менда Стоянова: Това е привеждане на адекватност на максималния осигурителен доход спрямо минималната работна заплата.

По нейно мнение това носи допълнителни екстри за този, който се осигурява на по-висок доход. Тя смята, че трябва да не гледаме на осигуровката като на данък, защото през нея ние получаваме придобивки чрез обещетения.

Всяка година се предвижда и дефицит в бюджета. В последните три години излизаме на излишък. Стоянова обясни, че такъв е бюджетния цикъл. Обикновено капиталовите разходи се правят в края на годината. И тази година ще има повече разходи и част от излишъка за 2018 година, който има към август и септември, ще бъде стопен, обясни Стоянова.

Менда Стоянова: Бюджетът е сложна сметка. Много е просто с думи на опозицията да се хвърлят квалификации.

Вдигането на акцизите е достигане на минималните европейски нива и не е коректно да се говори за вдигане на данъчната тежест, поясни Менда Стоянова. Тя допълни, че чрез повишаването на средната работна заплата, максималния и минималния осигурителен доход растат приходите и респективно обезщетенията от бюджета.

По думите ѝ, образованието е приоритет в бюджета, защото това е политика, ориентирана към бъдещето. Не се повишават само учителските заплати, а се дават средства за политики в целия сектор на образованието.

Заплатите на служителите в бюджетния сектор не са повишавани от 2009 г. и ръстът на средната работна заплата се дължи изцяло на частния. Това пречи на качеството на работещите в бюджетната сфера, тъй като висококвалифицираните кадри търсят по-високо заплащане, коментира Стоянова.

Съкращения в администрацията ще настъпят, когато се въведе електронното управление, допълни тя.