Рисковото поведение на шофьорите и пътната безопасност - коментират експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За резултатите от изследването и безопасността на пътя в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 говориха Алекси Кисяков от Държавно-обществената комисия по безопасност на движението и социологът Боян Кутевски.

Демонстрираното високо самочувствие на българските шофьори се дължи на комбинация от фактори. Може би се дължи и на факта, че автомобилът е достъпно средство, с което човек може да се доказва на фона на другите участници в движението. Там лесно се показва моментно надмощие, каза Кутевски.

Според социолога "българинът като цяло има високо самочувствие за неща, които не са му особено важни".

По думите на Алекси Кисяков в изследването има няколко основни пункта, които поставят основите за промяна в политика за безопасност на движението.

Изследването признава, че водачът допускат грешки и те са функция от съзнателни или несъзнателни нарушения - временна загуба на концентрация поради умора или употреба на различни субстанции, или поради неумение и незнание на водача. Това значи, че ако искаме да подобрим безопасността на движението трябва да вървим в комплексна насока - първо по контрола на движението, второ - обучението, и да се работи с хората, за да осъзнаят, че в движението е много важна неговата лична безопасност, защото тя е част от общата безопасност, обясни експертът.


Какво казаха още гостите в предаването вижте във видеото.

Акценти