Меркел си тръгва, каква ще е Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мария Стоянова, кореспондент на БНТ в Берлин, отбеляза, че оттеглянето на Меркел от председателството на партията е изненада - и за политическите ѝ противници, и за нейните партийни съратници. На пресконференция вчера Ангела Меркел обяви, че решението си е взела още преди месеци. Последваха реакции от цял свят, в партията ѝ започнаха да се очертават кандидатите за наследник.

Весела Чернева припомни, че преди месеци избухна скандал между ХДС на Меркел и ХСС (Християнсоциялния съюз), партията - посестрима в Бавария. Този скандал отслаби и двете партии, но и създаде впечатление, че Меркел не може да контролира тази малка коалиция. По думите на Чернева в Берлин от доста време се чувства липса на управление, на вакуум. Така че моментът може би е изненадващ, но не и решението.

Ангела Меркел дойде на власт с авторитета на Хелмут Кол, който подготвяше своето наследство дълго време, коментира Светослав Терзиев. Според него Меркел е научила много неща от Кол, но не е научила най-важния му урок - да си отидеш с достойнство. Тя ще си отиде принудително, а трябваше да го направи доста по-рано, отбеляза журналистът.

Как политиката ѝ по отношение на бежанците се отрази на кариерата ѝ и на политиката в Европа - вижте целия анализ във видеото.

Акценти