Мигранти правят персийски килими

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръчно изработените персийски килими са известни по целия свят. Историческият град Кашан се намира на 250 километра южно от столицата Техеран и именно там се правят килимите. Преди 50 години в града е имало 60 хиляди тъкачи. Днес обаче са останали едва една десета от тях, повечето афганистански жени.

Като основни причини за отдръпването на местните работници се посочват несигурната икономика, ниските заплати и американските санкции, които засягат включително износа на ирански килими. От друга страна обаче разпространението на машинно-тъканите килими също пречат на традиционното производство.

Тези килими са част от персийското изкуство и култура от поне 2500 години. Мотивите на персийските килими обикновено са вдъхновени от пейзажи, цветя или абстрактни символи, но всеки път са уникални заради въображението на всеки майстор. Килимите се изработват от висококачествени материали - вълна, памук и коприна. Багрилата също са естествени. Най-скъпи са копринените, но и най-деликатните. Именно заради това често те се поставят на стени, вместо на пода.

Работата е трудоемка - например изтъкаването на един килим от квадрат и половина може да отнеме от 18 месеца до четири години, а цената да достигне до 6 хиляди долара. Иран произвежда около 400 тона килими всяка година и изнася 80 процента от тях.