Новите социални придобивки и очакванията от 2019 – Христина Вучева и Иван Нейков

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Проф. Христина Вучева: Очакванията са по-сериозни от 1 юли, всъщност от 1 януари няма да се променят много нещата. От 1 юли ще се променят пенсиите и някои плащания свързани най-вече с протестите, те ще се променят от 1 януари. Това, което засяга още по-голям кръг хора - обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и това, което би било полезно за всички в страната, че с 20% нарастват заплатите в образованието.
Иван Нейков: 2019-та ще бъде много особена по няколко причини. Първо, защото има сериозни аргументи за това, че икономическият ръст започва да се стабилизира и това е мекото казано на забавяне на икономическия растеж, т.е. ако ние искаме по-висока покупателна способност, по-високи доходи на хората, това означава, че трябва да търсим сериозни инвеститори, сериозни инвестиции, които отново да задвижат бързо икономиката. Иначе има един такъв общ песимизъм в бизнеса, че 2019 ще бъде в най-добрия случай като 2018.

Той подчерта, че една от най-важните промени за гражданите е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата. Те престават да бъдат вид пенсия, и стават допълнително социално плащане. Затова много хора ще трябва да подадат заявление, тъй като тези помощи вече няма да се плащат от НОИ.

Според експерта, през 2019 г. инфлацията у нас ще нараства.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти