Министър Бъчварова: Протестите доведоха до изясняване на отношенията с полицаи и синдикати

Предаване: Панорама, 13.11.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Полицаи и правителство. Идва ли развръзка? Говори вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

По повод новината от деня - на двама свидетели по делото "Октопод" им се случват нещастия в едни и същи ден и 2 седмици след гранатометната стрелба по Алексей Петров - вътрешният министър съобщи предварителната информация , че това е случайно. В момента текат досъдебни производства, но Бъчварова не мисли, че трябва "да се дописват сценарии, които не съществуват". Особено във втория случай (убийството при семейна свада - бел. ред.) има доста свидетели и е почти сигурно, че е криминален - няма съмнения за предварителна умисъл.

Министър Бъчварова не смята, че има опит за дестабилизация на държавата с последните събития. Въпреки динамичните събития, тя не би казала, "че има субект, който стои зад това размърдване на пластовете". Има обаче среди и вероятно личности, които се опитват да се възползват от такава ситуация, допуска тя.

Относно полицейските протести вицепремиерът и министър на вътрешните работи каза, че е отворена нова страница в отношенията с полицаите и синдикатите, защото получилата се ситуация е дала възможност на управляващите да си изяснят разбирането си за реформите и от какво има нужда МВР. Така, по думите й, сега се гради доверие между двете страни.

Оттеглянето на предложението, което предизвика взривоопасната реакция, беше оттеглено. "Но това не означава отказ от реформи в МВР", каза Румяна Бъчварова. Според нея фискалната мярка, предложена от финансовия министър в бюджета, не е реформата в МВР. Част от финансовите проблеми на министерството, по думите й, се дължат и на напускането на служители. "През последните две години са напускали по 4000 - 4500 служители и това трупа задължения по изплащане на обезщетенията", заяви вътрешният министър. Бъчварова имала друго предложение, а финансовият министър внесъл своето по своя преценка.