Мисията

С вяра или с оръжие идва Спасението....

Държава: България
Година: 1986
Времетраене: 125 минути
Мисията
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Ролан Жофе
В ролите: Робърт Де Ниро, Джеръми Айрънс, Лиъм Нийсън, Ейдън Куин и др.

ФАБУЛА

Йезуит и ловец на роби се събират в обща мисия - християнство, просвещение и свобода за индианците в Южна Америка....

ФИЛМЪТ

"Мисията" е филм с мисия, една от онези картини, които почти документират начина на създаването си и причината. Защо талантливи творци се обединяват да представят труден и красив процес с чист гняв срещу "висшата справедливост за мечтаното християнско общество" между различни народи - испанци и португалци. Действието се развива в Южна Америка през ХVІІІ век. Две големи колониални сили си съперничат да завладеят сърцата и умовете на местните индианци. От една страна са империалистите с търговски намерения. От друга страната страна са мисионерите с кауза за приобщаване на индианците към християнството, което всъщност е опасно за колониалните им господари....

Джереми Айрънс и Робърт де Ниро представят двете лица на съпротивата срещу унищожаването на мисията- с вяра, молитва, с мълчалив протест или... с въоръжен бунт.

СЮЖЕТ

Отец Гейбриъл е испански йезуит, приел мисията на християнски проповедник сред местните индианци, високо в планините на Бразилия. Родриго Мендоса е ловец на роби с чувство за вина след извършен смъртен грях - братоубийство в пристъп на гняв. И само отец Гейбриъл го предпазва от следващата крачка към самоубийство.

Двамата обединяват усилия в християнската мисия, където Мендоса открива покой за душата си и дори желание да стане свещеник. Но точно тогава Испания продава колонията на Португалия и те са принудени да защитават всичко, което са съградили, от португалските агресори. Мендоса престъпва клетвите за послушание и смиреност и организира индианците в бунт за оцеляване, което според отец Гейбриъл ще го отдалечи от вярата и пътя да стане божи служител...

Покаянието идва след греха. Опрощението - след изповедта. Вярата - след изпитанието. Идеята след причината...

*ZR

"За хората и боговете"

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ


"Оскар" за операторска работа на Крис Менгес (1987)

Награди "Златен глобус" за оригинална музика на Енио Мориконе и сценарий на Робърт Болт (1987)

3 награди от БАФТА за оригинална музика на Енио Мориконе, монтаж на Джим Кларк и поддържаща роля на Рей Маккенъли; Награди за най-добър актьор на Рей Маккейнъли и сценарий на Робърт Болт от Британските филмови награди на "Ивнинг Стандърт" (1987); Номинация за операторска работа на Крис Менгес от Британското общество на кинооператорите (1986)

"Златна палма" за филма на режисьора Ролан Жофе от Филмовия фестивал в Кан (1986)
Номинация "Сезар" за най-добър чуждестранен филм от Френските филмови награди (1987)
Награда "Давид ди Донатело" за продуцентски екип на Фернандо Джия и Дейвид Пътнам от Италианските филмови награди (1987)
Награда за най-добър филм от критиката в Канзас (1987)
Награда за операторска работа на Крис Менгес от критиката в Лос Анджелис (1986)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад