Мислителят Дийпак Чопра: Душата е най-важното ни притежание

Предаване: Панорама, 21.02.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наричат го „гуру” на ню-ейдж философията и звезда на алтернативната медицина. Написал е над 50 книги, преведени на 35 езика – и гостува в шоуто на Опра Уинфри. Той е Дийпак Чопра, писател, лекар и мислител. Роден в Индия, живее в Америка, където поддържа Център за глобално благосъстояние близо до Сан Диего. Скоро идва в България.

Дийпак Чопра: В Съединените щати имам приятели с български корени и макар че не съм бил в България, познавам българите. Намирам ги за много интелигентни и любознателни, често скептични. Затова очаквам с нетърпение срещата с публиката. Ще поговорим за това, върху което работя в момента: глобалното благосъстояние и същността на съзнанието. 

Казахте „българите били скептични”.  Вие идвате в страна, която е на върха на класациите по песимизъм и нещастие. Носите ли рецепта за щастие?

Надявам се да внеса малко промяна. Вижте, има разлика между скептицизъм и цинизъм. Скептицизмът може да бъде полезен, докато цинизмът, постоянното оплакване, критикуването, клетвите, играта на жертва са разрушителни.

Били сте приятел на Майкал Джексън 20 години. Защо най-богатите и най-известните често са толкова тъжни? 

Защото често са затворени в обкръжение, което поддържа и дори прославя тяхната пристрастеност, тяхното вживяване. И не могат да живеят истински; напълно зависими са от одобрението на всички останали. Това е порочен кръг.

Значи казвате, че парите не могат да купят щастие.

Парите не могат да купят щастие. Всъщност и изследванията показват, че само 10 – 12% от дневната ни доза щастие зависят от парите. Останалото идва от избора, който правим - в името на удоволствието или в името на смисъла. Изборът на удоволствие е краткотраен. Докато изборът на смисъл, цел, творческа изява, здравословни отношения ни прави по-щастливи.

Учени и лекари понякога критикуват Чопра. Обвиняват го в псевдонаука и спекулации.

Списание „Тайм“ Ви нарича „магнит за критика”. Удоволствие ли Ви прави да предизвиквате традиционната медицина и наука - или просто отговаряте на ударите? 

Зависи. Винаги съм правил това, в което вярвам. Не съм го крил и не се притесявам от хорските мнения. На моменти, когато атаките са крайно злобни или лични, отговарям. Но после винаги съжалявам. Напоследък се сдържам и с личните нападки. Май остарявам.

А как ще защитите алтернативната медицина?Имате ли аргумент?

Не обичам израза „алтернативна медицина”. Предпочитам „интегрирана медицина”. Вижте, последните изследвания в  невропластичността и в това, което наричаме „епигенетика” потвърджават нещата, които повтарям 30 години - за връзката между разум, тяло и дух. Моята последна книга “Супермозък“ е за невропластичността. Съавторът ми е професор по неврология в Харвард. Следващата ми книга е за супергените, и тя също е в сътрудничество с ръководителя на харвардската катедра „Генетика”. Когато преподавах, вдъхновявах моите студенти, а те - мен. Сега те ръководят катедри в медицински институции и университети, дори в Националния здравен институт на САЩ. Сътруднича си с престижни институции. Дълъг път извървяхме с моите критици. Но виждате, - днес кръгът се затваря.

Роден на Изток, Дийпак Чопра се прочул на Запад. Навремето започнал с Махариши, който предаде на Бийтълс, а оттам и на света увлечението по индийската култура. Днес медитация, йога и аюрведа са интелектуална мода. Какво е аюрведа? Чопра избягва самата дума, за да не отблъсква. Обяснява аюрведа така: цялостно и дълбоко разбиране за човешкото тяло.

Дийпак Чопра: Да разберем тялото като физическа материя, като енергия, като информация и като съзнание. Направим ли го, ще получим модел за глобално, качествено ново благосъстояние. Как буквално сами да възстановяваме хомеостазата, т.е., саморегулацията на тялото. Така че аюрведа нe е да пиеш добавки или билки; става дума за начин на живот.

Кое е по-болно днес: тялото или душата ни? 

Вашето тяло преработва земя, въздух и вода; то е еко-система, нищо друго. Вашият разум преработва информация. А Вашата душа осъзнава това, което тялото и разумът предизвикват. Това осъзнаване е над времето и пространството. Душата е най-важното Ви притежание. Ако имате жива връзка с нея, губите страх от смъртта и печелите повече интуиция, въображение, творчество; взимате осъзнати решения. Това е билет за свободата.

Една от последните теми на Дийпак Чопра е космическото съзнание. Той се обявява срещу радикалните атеисти като Ричард Докинс, като нарича идеите им „войнстващ скептицизъм”.

Вие критикувате войнстващия скептицизъм, но има ли  войнстващ оптимизъм? Той може и да е по-опасен.

Всеки нереалистичен оптимизъм не е добър. Аз не вярвам в позитивното мислене, а в творческото мислене. Творчеството  и въображението са най-важните белези на човешкото. Но творческият, креативният потенциал често е подценен. Всяка година преподавам „въображение“ в компанията Дисни; това е курс за креативност и въображение.

Можем ли да живеем без Бог?

“Бог”: това е толкова натоварен термин! Защото всеки има своя представа. Ако си представите Бог без етикети, без дефиниции, без образи, без думи; ако усетите чистото съзнание вътре в себе си, то тогава приемам думата „Бог”. И така я използвам. Да, можем да живеем без Бог. Но за да имаме истинска любов, съчувствие,   съпреживяване и страх от смъртта, ни трябва по-дълбоко разбиране за източника на съществуванието. Двата фундаментални въпроса в науката днес са “Какво е съществуване?” и “Как разбираме, че съществуваме?” Защо има нещо там, където е било нищо? Защо от нищото може да произлезе всичко? За тези ключови въпроси науката няма отговор. Няма отговор за това какво е съзнанието. Но ако искате да надхвърлите рутината на живота, трябва да се свържете с Вашия основен източник на съществувание. Той е вътре във Вас,  никъде другаде.

В търсене на скритата реалност Дийпак Чопра стига до космическото съзнание.

Дийпак Чопра: Това, което наричаме „всекидневна реалност”, е симулация. Всъщност е нанотехнологичната работилница на космическия разум.

Значи живеем в свят, където нищо не е истинско, а всичко е виртуално.

Да, господине! Затова нашата игра е толкова забавна.