Модерното робство. Как да избегнем трудова експлоатация в чужбина?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
За този случай не се получавали сигнали. Фирмата посредник е проверявана от нас. През 2016 година сме установили две нарушения, които са основание на отнемане на лиценза. Първо - фирмата не е имала договор с чуждестранен работодател - работодател в приемащата държава, нещо, което кандидатите за работа трябва да изискват, защото това е някаква сигурност. И второ - не са предоставили трудови договори на лицата, които тръгват. Винаги апелираме да искат договорени условия в трудов договор, подписан на разбираем за тях език, обясни Дина Христова.

Тя поясни, че срещу фирмата посредник има две влезли в сила наказателни постановления, въз основа на които лицензът е отнет. След обжалване в съда едното постановление е отхвърлено и лицензът е възстановен в края на миналата година.

В момента отново тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корноул, добави Христова.

Надя Кожухарова обърна внимание на обстоятелствата, които биха ни подсказали, че конкретна обява за работа е фалшива.

Първо, че се иска заплащане на посредническата услуга. На сайта на Агенцията по заетостта има списък на всички лицензирани трудови посредници в чужбина и те трябва да бъдат проверявани от гражданите. Второ, ако заплащането е нереалистично. Всеки трябва предварително да се информира какво е заплащането за този тип работа в съответната държава. Да се обърне внимание на контактите - ако няма адрес, пощенски адрес, телефони, имена, това също значи, че някой с коварни намерения стои зад обявата, каза Кожухарова.

Тя подчерта, че "всеки българин има същите права в страните от ЕС като местните граждани, защото трудовото право е еднакво в цяла Европа, и той трябва да изисква да се отнасят към него като към местните граждани".

На горещия телефон на "Асоциация Анимус" 080018676 денонощно има консултант, с когото може да се разговаря денонощно, добави Надя Кожухарова.

Продължава разследването на случая с "модерно робство" във Великобритания