Могат ли новите мерки да спрат безредиците по стадионите?

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Борислав Попов: Това е само етап от изготвянето на един цялостен нов закон по противодействие на хулиганските прояви на спортните терени и същевременно все пак е един голям напредък за противодействието на спортното хулиганство, тъй като много по-ясно се дефинират задълженията на организаторите на спортната проява, задълженията на ръководителите на сигурността на спортните обекти, взаимодействието между полицията и организаторите, което можем да кажем, че е първа стъпка към излизането на полицията от самия стадион и вече доста по-подробно и конкретно се регламентира самото футболно хулиганство, неговото съдържание и неговия обхват.

Вергил Христов е на мнение, че малко са закъснели с тези мерки. Той каза, че закон за обществения ред по спортните терени има от 2004 г. и оттогава е променян 10 пъти. Христов се надява мерките, които ще влязат от догодина да имат така желания ефект върху публиката и фракциите, които създават проблеми на стадионите.

Борислав Попов уточни, че промените в закона, за да влязат в сила, съгласно Конституцията, две седмици след издаването на указ от президента. "В него има текстове, които са с отложено влизане на сила. Това е текстът, който предизвика много коментари, персонализирането на посетителите на спортната проява чрез персонализиране на самия билет или чрез сканирането на личните карти. Тази разпоредба за влизане по този начин в спортен обект ще влезе в сила след една година", каза Попов.

Вижте целия разговор във видеото.